miércoles, 13 de julio de 2011

ACTIVIDAD DEL CARME T'ESTIME EN LA FESTIVIDAD DEL CARME


Des de el colectivo fallero Carme T’Estime nos sentimos muy orgullosos por demostrar, una vez más, nuestra implicación y compromiso con el barrio del Carme.

Esta vez, participaremos de una manera muy activa en la festividad de la Patrona de nuestras calles; la Virgen del Carme.

Por ello, los intengrantes de las tres comisiones que forman parte del colectivo fallero Carme T’Estime; Blanqueries, Na Jordana y Mossén Sorell - Corona, estamos elaborando artesanalmente un tapiz con la imagen de la Virgen. Un retablo espectacular, como nunca se ha hecho, que cuenta con unas dimensiones de 9 metros cuadrados y compuesto por más de 70.000 bolitas de papel que servirán para engalanar, como se merece, a nuestra patrona y otorgar un pasional colorido a las fiestas mayores del Carme.

El proyecto se hará realidad la noche del viernes 15 de julio, vispera del día grande de las fiestas de nuestro barrio, cuando, fruto de nuestras fuerzas y de nuestro aliento, levantemos en la Plaça del Carme este emotivo tributo a nuestra Patrona.

Te invitamos, pues, a que seas testigo de la consecución de este nuevo reto del Carme T’Estime. Un colectivo fallero que siente con pasión sus casas, sus calles, sus plazas... ¡Su barrio!


UN TAPÍS PER A LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME

És costum i tradició estesa arreu de la nostra Comunitat autònoma recórrer als ornaments florals per tal de commemorar tota mena de celebracions festives, sobretot aquelles de caire religiós. El tarannà mediterrani i barroc del nostre poble, abocat al colorisme, ha fet que des de temps immemorials els valencians engalanem artísticament carrers i balconades per mitjà d'efímers elements vegetals o florals amb motiu de les celebracions i, fins i tot, que construïm monuments i carros o que decorem amb tapissos de flor les façanes dels edificis més emblemàtics des d'on partixen les processons més solemnes del calendari festiu valencià.

Des de començaments del segle XIX hi ha constància dels cadafals florals que a la ciutat s'erigixen per juny per commemorar la festivitat del Corpus. Flors adornant les balconades dels edificis limítrofs a l'itinerari de la processó. Flors encatifant els carrers en aromàtiques estores, capriciosament esbargides o formant artístics dibuixos. Finalitzant juliol té lloc “la punxà de la flor” o ornamentació de les carrosses que participaran en la Batalla amb què culmina la que en altres temps fou concorreguda Fira. Per Tots Sants tenim sempre un record per als nostres més volguts finats en forma d'expressió floral. Per març les falleres i fallers aportem la matèria prima perquè la Patrona estrene anualment un mantell floral i a penes comença maig ixen al carrer les creus, amb què el poble expressa la seua devoció a la Santa Creu. Quasi d'immediat arriba el dia de la Mare de Déu dels Desemparats i un nou esclat floral en forma d'immens tapís palesa l'estima dels valencians a la Mareta, com a màxim exponent religiós i identitari.

Els fallers i les falleres del col·lectiu “Carme, t'estime”, és a dir, les comissions de Na Jordana, Mossén Sorell-Corona i Blanqueries, dins del seu pla de dinamització i revifament dels costums i tradicions del barri que els acull, han volgut sumar-se enguany a la celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Carme -patrona de la Barriada-, elaborant un artesanal i festívol tapís com els de referència per a l'ocasió. No es tracta, però, d'un tapís floral, sinó de paper rissat amb els “pètals” elaborats amb paper de seda, com a mostra d'eixe art decoratiu popular, tan arrelat a la comarca valenciana dels Ports des de l'inici de les celebracions de les festes del Sexenni de Morella en honor a la Mare de Déu de la Vallivana. Un art amb tècniques ben característiques com les de “la pelusilla”, el “caracolillo”, la “fulleta”, “la banderilla” o la de les boletes de paper premsat, que han estat utilitzades aleatòriament per a la seua confecció.

Com a referent del tapís s'ha emprat una estampa popular de la Patrona del Carme impresa el 1800 que reproduïa un gravat de línia de Juan Vicente Villalba amb la imatge de la titular de la Confraria, que ha estat adaptada per a l'ocasió pel delineant i faller de Na Jordana, Josep Butragueño, coordinador alhora d'este projecte conjunt amb què les tres comissions esmentades han tractat d'expressar l'afecte i veneració envers el seu objecte de culte i senyal identitària de pertinença al barri .

Els veïns, confrares i feligresos de la Parròquia podran admirar este llenç artesanal que s’instal·larà al davant de la façana de la Parròquia de la Santíssima Creu a partir de les 7,00 h. el dia 16 de juliol, el dia de festa grossa, una vegada finalitzada la Missa de Descoberta.